Chinese geneeskunde

      Geen reacties op Chinese geneeskunde

Chinese geneeskunde

Traditional Chinese Medicine, of in goed Nederland Chinese geneeskunde, is een verzamelnaam voor traditionele medische gebruiken uit China die de afgelopen duizenden jaren in dat land ontwikkeld zijn. Chinese geneeskunde maakt onderdeel uit van de eveneens bekende Oosterse geneeskunde.

 

Interne systemen van het menselijk lichaam

Analyse en synthese. Het zijn belangrijke zaken binnen de Chinese geneeskunde en zeker bij het op macroniveau onderzoeken van de interne systemen in het menselijk lichaam. Door dat onderzoek is getracht om de wetten die verantwoordelijk zijn voor de besturing van de mens in beeld te brengen. De opgedane kennis is vervolgens toegepast in de vorm van het behandelen en zeker ook het voorkomen van ziekten.

 

Vijf Elementen theorie en Ying-Yang

Geneeskunde uit China kent een unieke, systematische structuur. Een van de onderdelen is de Vijf Elementen theorie, naast bijvoorbeeld Yin-Yang en nog veel meer systemen. Elke behandeling volgens de Chinese geneeskunde vindt plaats volgens een filosofisch raamwerk. Verreweg het grootste gedeelte van de filosofie van de Chinese geneeskunde is een afgeleide van de taoïstische filosofie. Die filosofie zegt onder meer dat ervaringen van mensen uitdrukking geven aan de menselijke beweegredenen.

 

Geneeskunde werd al tijdens gouden tijdperk toegepast

De Chinese geneeskunde is, zeg maar gerust, heel oud. Al tijdens het gouden tijdperk zou de geneeskunde toegepast zijn. Toch erkende de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, pas vorig jaar de traditionele Chinese geneeskunde. En dus staan dit jaar meer dan drieduizend termen die te maken hebben met de geneeskunde in het vernieuwde compendium. Daaronder bevinden zich tal van behandelingen met behulp van kruiden en acupunctuur.

 

Export medicijnen steeg met meer dan vijftig procent

China verwacht veel van deze erkenning, en dan met name in economisch opzicht. De export van traditionele medicijnen steeg de afgelopen jaren al met meer dan vijftig procent. Ook werden in meer dan twintig buitenlandse steden centra opgericht die geheel in het teken staan van de geneeskunde uit China.

 

Westen reageert niet erg enthousiast

Vanuit het westen wordt minder enthousiast gereageerd op de erkenning. Nog steeds betwisten zij de werkzaamheid en effectiviteit van de geneeskunde uit China, zoals zij ook elke solide fysiologische onderbouwing missen. Wel zeggen ze dat een voordeel kan zijn dat nu beter onderzoek gedaan kan worden naar de eventueel gevaarlijke bijwerkingen van traditionele middelen. Voor het overige wordt het feit dat geneeskunde uit China erkend wordt door de WHO door westerse specialisten als lachwekkend beschouwd en doet het volgens hen afbreuk aan de betrouwbaarheid van de WHO.

 

Voor meer informatie, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *